Havaların soğumaya yüz tuttuğu ve kış mevsiminin kendini tam olarak hissettirmeye başladığı bu günlerde, aktarlarda kış çayı ve şifalı bitki satışında artış yaşanmaya başladı.

Kış mevsimiyle birlikte zencefil, zerdeçal, kekik gibi birçok karışımdan oluşan kış çayları başta olmak üzere diğer bitkisel ürünlere olan ilgi de arttı.

Soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklara karşı bağışıklığını güçlendirmek isteyen vatandaşlar, genellikle şifalı bitkileri tercih ediyor. Çeşitli bitkiler karıştırılarak hazırlanan kış çaylarının tüketilmesini öneren aktarlar, piyasada sahte kış çayları uyarısında bulunuyor.

Öğrenciler, burs artışının yetersiz olduğunu savunuyor Öğrenciler, burs artışının yetersiz olduğunu savunuyor

Aktar Halit Özdemir, kış çaylarında dikkat edilmesi gereken önemli hususları İLKHA muhabirine anlattı.

Özdemir, "Bazı kış çaylarının içeriğinde sağlığa faydalı olmayan, sadece görüntü amacıyla kullanılan zeytin yaprağı ve altın otu gibi gereksiz malzemeler bulunuyor" diyerek, bu tür ürünlerin kullanıcıya hiçbir yarar sağlamadığını belirtti.

"Sarı ve kırmızı görüntü vermek için renkli bitkileri kış çaylarının içlerine dolduruyorlar"

Kış çaylarında dikkat edilmesi gereken önemli unsurlar olduğunu belirten Özdemir,  "Bazı kış çaylarının içerisinde özellikle internette ve piyasada satılan çok gereksiz malzemeler bulunuyor. Bu malzemeler sağlığa zararlıdır diyemeyiz ama bir kış çayının vücutta oluşturması gereken unsurları da oluşturmuyor. İçerisinde renklendirmek için zeytin yaprakları ve altın otları gibi şeyler var. Aktar sektöründeki kişiler bilir, altın otunun kış çaylarıyla alakası yoktur. Sarı ve kırmızı görüntü vermek için renkli bitkileri kış çaylarının içlerine dolduruyorlar. Sektörümüzü baltalamak ister miyiz? Asla. Ama bu tarz çaylar, bizim sektörümüzü de zor duruma soktuğu gibi kullanıcının da hiçbir işine yaramayacak." dedi.

"Ihlamur olmazsa olmaz"

Kış çaylarının içerisinde belli başlı ürünler olduğunu vurgulayan Özdemir, "Bunlar nedir? Ihlamur olmazsa olmaz. Piyasada şu anda ıhlamur çok fazla yüksek fiyatlardadır. Bu sene ıhlamurun kilosu 2 bin 500 TL'den satılıyor. Kış çayının paketinin içerisine koyacağınız ıhlamur çok hafif bir mamuldür. Dolayısıyla, çok fazla fiyat politikasını da arttırmaz. Kış çaylarının içinde ıhlamur, zencefil, zerdeçal, havlıcan, adaçayı, hatmi çiçeği, ayva yaprağı, hibiskus, kuşburnu ve papatya var. Bu saymış olduklarımız, normal insanın da fayda görebileceği kış çayının içerisinde olması gereken ürünlerdir." diye belirtti.

"Paket süslemek tarzıyla piyasaya sürülen ürünler var"

Vatandaşların hastalıklardan kurtulmak için kış çaylarını aldığını ifade eden Özdemir, "Diğer taraftan baktığımızda, kış çaylarının içerisinde bunlarla alakalı hiçbir şey yok. Kış çaylarının içerisine bir tane portakal kurusu koyuyorlar. Bunlar işe yaramaz. Kışın öksürük, grip, soğuk algınlığı var. Vatandaşlar bunlardan kurtulmak için kış çayı alıyor. Tamamen paket süslemek tarzıyla piyasaya sürülen, nerede yapıldığı da belli olmayan yerlerdir. Kış çayının içerisinde saymış olduklarımız olacak. Onun haricindeki kış çayları, hiçbir şekilde işe yarayacağını düşünmüyoruz." diye konuştu. (İLKHA)

Kaynak: ilkha