Diş hekimleri Musa Onur Toprak ve İsmail Hakkı Göztok, ağız hijyeninin korunması, erken tanının önemi ve çocuklarda ağız bakım alışkanlıklarının kazandırılması konularına dikkat çekti.

Erken teşhis ve düzenli kontrolün önemine vurgu yapan diş hekimleri Musa Onur Toprak ve İsmail Hakkı Göztok, özellikle erken dönemde yapılan kontrollerin daha az maliyetli ve daha etkili tedavi imkanı sunduğunu belirterek ağızda oluşabilecek sorunların erken tespiti ve tedavisi, daha büyük sağlık problemlerini önleyebileceğine dikkat çektiler.

"Ağız ve diş sağlığına yeterince önem verilmiyor"

Tüm meslektaşlarının Ağız ve Diş Sağlığı Haftası'nı kutlayarak konuşmasına başlayan Diş Hekimi Musa Onur Toprak, "Diş hekimliğinin kıymeti yeterince fark edilmiyor. Bu haftayı, ağız ve diş sağlığına yönelik farkındalığı artırmak amacıyla çeşitli etkinliklerle değerlendiriyoruz. Ancak maalesef ağız ve diş sağlığına gereken önem tam anlamıyla gösterilmiyor. Keşke daha iyi bir seviyede olsa" dedi.

Günlük başvuru sayısının oldukça yüksek olmasına rağmen hastaların genelde ağız sağlığı sorunlarını ihmal ettiğini belirten Toprak, "Hastalarımızın, daha büyük problemler oluşmadan bir hekime başvurmalarını öneriyoruz. Bu sayede hem zaman hem de maliyet açısından daha etkili tedaviler uygulanabilir." diye konuştu.

Çocukların diş sağlığına özel dikkat

Çocuklarda diş sağlığı konusunun bebeklikten itibaren önem taşıdığını ifade eden Toprak, "Bebeklerde diş sürme ağrıları genelde 3. aydan itibaren başlar, 6. ayda ise ilk dişler ağızda görülür. Bu dönemde süt dişlerinin bakımına özel bir önem verilmelidir. 6 yaşından itibaren ise daimi dişler çıkmaya başlar. 6 yaş dişinin önemi fazladır. Bu dişler, ağızdaki dinamiği sağlayan kilit dişlerdir. Erken kaybedildiğinde ortodontik tedavi ve diğer masraflı işlemler kaçınılmaz oluyor. Annelerin çocuklarının diş sağlığına özel dikkat göstermelerini tavsiye ediyorum." dedi.

"Diş hekimi korkusu oluşmasın"

Diş fırçalama alışkanlıklarının kazandırılmasının önemine değinen Toprak, "Çocukların genelde dişlerini 10-30 saniye içinde fırçaladıklarını görüyoruz. Oysa dişlerin en az 1,5-2 dakika süreyle fırçalanması gerektiğini anlatmaya çalışıyoruz. Bir başka önemli nokta ise çocukların diş hekimi korkusunun oluşmaması. Çocukları, ‘doktora götüreceğim, iğne yaptıracağım’ gibi sözlerle korkutmayalım. Günümüzde diş tedavileri, çok rahat ve ağrısız bir şekilde yapılabiliyor. Anestezi de bu süreci oldukça kolaylaştırıyor. Bu nedenle ebeveynlerin, çocuklarının diş hekimiyle pozitif bir ilişki kurmalarına destek olmalarını rica ediyorum." çağrısında bulundu.

Genel sağlık için ağız ve diş sağlığına dikkat

Diş Hekimi İsmail Hakkı Göztok ise ağız ve diş sağlığının genel vücut sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çekti.

Çocuklarda löseminin belirtileri ve nedenleri Çocuklarda löseminin belirtileri ve nedenleri

Ağız içerisindeki enfeksiyonlar kardiyovasküler sistemi etkileyebilir ve kalp kapakçıklarının enfekte olmasına neden olabilir." diyen Göztok, ağız sağlığının bebeklikten itibaren ömür boyu sürdürülmesi gereken bir sorumluluk olduğunu ifade etti. Toplumda düzenli diş hekimi kontrolü alışkanlığının yeterince yaygın olmadığını belirten Göztok, "Her 6 ayda bir kontrol öneriyoruz. Fark edilmeyen çürükler veya enfeksiyonlar yalnızca ağız içinde değil, genel sağlık üzerinde de ciddi sorunlara yol açabilir" dedi.

Gebelik döneminde ağız sağlığının daha hassas bir konu olduğuna dikkat çeken Göztok, "Bu dönemde enfeksiyonların önlenmesi, hem anne hem de bebek sağlığı için kritik öneme sahiptir" ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Kaynak: ilkha