Tesettür Seferberliği ve Erdemli Kadınlar Derneği (TESSEPBatman İl Temsilcilerinden Levise Cihan, yaptığı açıklamada, alkol ve uyuşturucu kullanımının kadına yönelik şiddeti, cinayetleri son zamanlarda büyük oranda artırdığına dikkat çekti.

Dini ve ahlaki değerlerden uzaklaşan toplumun hem maddi hem de manevi anlamda ciddi sorunlarla boğuştuğunu ifade eden Cihan, alkol ve madde bağımlılığındaki artışın ise bu sorunları kat be kat yükselttiğini kaydetti.

Alkol ve madde kullanımının aile içi şiddeti artırdığını, cinayete kadar giden kötülükler zincirinin baş sorumlusu olduğuna işaret eden Cihan, alkol ve madde bağımlılığı sebebiyle birçok kadının temel haklarından mahrum, sevgi ve saygıdan yoksun, huzur ortamından uzak, kaygı, endişe ve korku içerisinde hayatlarını sürdürmeye çalıştığını söyledi.

"İslam, kadını saygınlığın zirvesine ulaştırdı"

İslam dininin kadına büyük değer verdiğini belirten Cihan, "Cahiliye döneminde diri diri gömülen, hangi konumda olursa olsun hak ettiği hakkı verilmeyen, bir eşya gibi görülen, hiçbir değeri olmayan ve hatta hiç sayılan kadını, İslam dini aşağılanmışlıktan çıkarıp saygınlığın zirvesine ulaştırmıştır." dedi.

"Hadis ve ayetlerle de kadınların değerli kılındığı görülüyor"

Yeryüzünde hiçbir millet, düzen ve sistemin İslam'ın kadına verdiği hak ve hukuku vermediğine dikkat çeken Cihan, "Peygamber Efendimiz Veda Hutbesinde, 'Ey insanlar kadınların haklarını gözetin. Bu konuda Allah'ın koymuş olduğu ölçüye hassasiyetle uyun. Sizler kadınları Allah'ın emaneti olarak aldınız ve onları Allah'ın adını söz vererek eşler edindiniz. Sizin onların üzerinde hakkınız, onların da sizin üzerinizde hakları vardır' diye hitap etmiştir. Peygamber Efendimiz bir hadisi şerifinde, 'Sizin en hayırlınız kadınlara en iyi davrananınızdır' diye buyurmuştur. Bunun gibi daha birçok hadis ve ayet yeryüzünde kadınları değerli kılmıştır." diye konuştu.

"Alkol ve madde bağımlılığı kadına şiddeti, cinayetleri artıran temel faktördür"

İslam'ın mukaddes kıldığı kadınların, son zamanlarda şiddet olaylarıyla gündeme geldiğini vurgulayan Cihan, şöyle devam etti:

"Kadına şiddet başlığı altında kadın cinayetleri, taciz, kaybolan kız çocukları gibi birçok acı haberle ülkemiz çalkalanmaktadır. Bunun alt zeminini oluşturan toplum olarak dini ve ahlaki değerlerimizden uzaklaşmamız ve bununla birlikte birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörlerden biri de, önceki yıllara nazaran çok fazla yaygınlaşan alkol ve madde bağımlılığıdır. Hâlbuki bize dünya ve ahiret saadetini vadeden İslam dini; aklı yitiren, sarhoşluk veren, nefse, mala, nesle zarar veren tüm maddeleri yasaklamıştır. Lakin Rabbimizin 'pislik' olarak adlandırdığı alkol ve benzeri içecekler, kumar, dikili taşlar, fal okları gibi nesneler maalesef ki çok yaygın olarak insanlar arasında kullanılmakta ve kullanan insanlara hem maddi hem de manevi olarak büyük zarar vermektedir."

"Alkol ve madde kullanımının çok daha vahim ve kötü yönleri var"

Alkol ve madde kullanımının insan hayatına pek çok zarar verdiğine işaret eden Cihan, "Madde bağımlılığı, beyin işlevini etkilediği gibi bedensel işlevi de etkiler. Alkol ve madde bağımlılığı en önemlisi de kişinin ailesi olan anne, baba, eş, evlat, kardeş gibi bire bir yakın olduğu kişiler üzerinde olumsuz etki gösterir. Tabi alkol ve madde bağımlılığının zararları bunlarla bitmiyor. Çok daha vahim ve kötü yönleri var. Alkol ve madde kullanımı aile içi şiddeti artırır, fiziki yaralanmaları fazlalaştırır. Kişinin aile içindeki hayatını tehdit eder. Ayrıca alkol kullanan ve madde bağımlısı olan insan, saldırgan ve agresif tutum sergiler." ifadelerini kullandı.

"Alkol, aile içi şiddeti körükleyen kötülükler zincirinin baş sorumlusudur"

Son zamanlarda alkole bağlı şiddet olaylarında çok fazla artışın gözlemlendiğinin altını çizen Cihan, "Alkol; aile içi şiddeti körükleyen, dayaktan başlayıp cinayete kadar giden bir kötülükler zincirinin baş sorumlusudur. Ülkemizin de içinde bulunduğu 30 ülkede yapılan araştırmada cinayetlerin yüzde 85'i, ırza tecavüzlerin yüzde 50'si, şiddet olaylarının yüzde 50'si, trafik kazalarının yüzde 60'ı ve en vahimi de kadına şiddetin yüzde 70'ini alkol kullanımı tetikliyor." dedi.

"Alkol ve madde bağımlılığı sebebiyle birçok kadın sevgi ve saygıdan yoksun, korku içinde yaşıyor"

Suriyelilerin ülkelerine dönüşü emlak piyasasını etkiler mi? Suriyelilerin ülkelerine dönüşü emlak piyasasını etkiler mi?

Konuşmasının devamında Cihan, şunları söyledi: "Alkol ve madde bağımlılığı sebebiyle birçok kadın temel haklarından mahrum, sevgi ve saygıdan yoksun, huzur ortamından uzak, kaygı, endişe ve ayrıca korku içerisinde hayatlarını idame etmeye çalışmaktadırlar. Ümit ediyoruz ki dini ve ahlaki değerlerimize sımsıkı sarılıp da kadın şiddetinin son bulduğu, alkol ve madde kullanımı illetinin tamamen bittiği, insanların bundan uzaklaştığı, huzur ve selametin daim olduğu bir toplum inşa ederiz." (İLKHA)

Kaynak: ilkha