Rusya dönüşünde Kurtulmuş, uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. İç ve dış gündeme ilişkin kendisine yöneltilen soruları cevaplayan Kurtulmuş, yeni bir anayasaya ilişkin sorulan bir soruya da açıklık getirdi.

Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğü'ne Prof. Dr. Sait Mesut Doğan atandı Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğü'ne Prof. Dr. Sait Mesut Doğan atandı

Ellerinde hazır bir metin olduğu iddiaların gerçeği yansıtmadığını dile getiren Kurtulmuş, başından itibaren fevkalade açık, şeffaf bir süreci yürütmeye gayret ettiklerini söyledi.

Kurtulmuş, "Meclis Başkanı olarak şunu söylemek isterim. Anayasa süreci iç politikadaki tartışmalara heba edilmesin. İç politika, partilerin tutumları farklı olabilir ama sonuçta anayasa ortak bir sorun, ulusal bir sorunumuz. Bazı siyasetçilerimiz maalesef yanlış cümleler kuruyorlar, yanlış şeyler söylüyorlar; 'Meclis Başkanı’nın elinde hazır bir anayasa var, dolaşıyor, partileri ikna etmeye çalışıyor.' diye. Külliyen yanlış! Eğer kasıt varsa külliyen yalandır. Bir madde dahi hazır bir şey yok. Aksine diyoruz ki, bütün partiler, kendi politik kimlikleri çerçevesinde görüşlerini dile getirsin." dedi.

"Ekim ayından başlayan bir yıllık bir takvim oluşturduk." diyen kurtulmuş, "Hukuk camiasıyla, üniversite camiasıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla, meslek odalarıyla, kooperatiflerle, KOBİ ve esnaf örgütleriyle, sanayicilerle, öğrencilerle, emeklilerle, toplumdaki tüm gruplarla, görüşlerle, örgütlerle, kısacası tüm halkımızla belli aralıklarla bir araya geleceğiz. Özellikle üniversitelerimizin bu konuya ilişkin fikirleri olgunlaştırmasını bekliyoruz. Önyargısız bir süreci sürdürmeye gayret edeceğiz. Samimiyetle söylüyorum; üzerime düşen, bu süreci yürütmeye çalışmaktır. Herhangi bir kimseye, bir partiye görüş empoze edecek noktada değilim. Böyle bir şey de asla yapmam. Ama daha önce çok net ifade ettim ve hala ediyorum. Türkiye Büyük Millet Meclisi anayasa yapma yetkisine de gücüne de sahiptir.
'Bu Meclis anayasa yapamaz' diyenler demokrasiyi özümsememiş olanlardır. Eğer Meclis'teki partiler ortak bir metinde buluşabilirse anayasayı yaparlar. Israrla söylediğimiz şey, 'Kimse bu süreci zehirlemesin!'" ifadesini kullandı.

İlk dört maddeye ilişkin Kurtulmuş, "İlk dört madde tartışması, lüzumsuz yere vakit kaybetmektir. Mecliste temsil edilen partilerin çoğunluğu hatta tamamına yakını ilk dört maddeyle ilgili en ufak bir problemleri olmadığını ısrarla söylüyor. Dolayısıyla ilk dört madde konusu gündeme gelmeyecektir. Nihayetinde anayasa yapmak bir aritmetik meselesi. Meclisin kahir ekseriyeti ilk dört maddeyi tartışmayı uygun görmüyorsa bu ısrarla gündeme getirmek lüzumsuz bir zaman kaybıdır. Sanki böyle bir tartışma varmış gibi ilgili ilgisiz herkes topa giriyor ve bunun üzerinden vatan bekçiliğine soyunuyor. 1920’den beri bu vatanın bekçisi, egemenliğin kayıtsız, şartsız sahibi olan Türk Milleti ve onun yetkilendirdiği TBMM’dir." diye konuştu. (İLKHA)

Kaynak: ilkha