Beşer Esad rejiminin devrilmesinin ardından Türkiye’de yaşayan Suriye uyruklu vatandaşların dönüşü başladı. 2011 yılından bu yana Türkiye’de geçici koruma statüsünde olan Suriyeli mültecilerin dönüşü hakkında Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim açıklamada bulundu.

LPG yüklü tanker tır ile çarpıştı: 1 yaralı LPG yüklü tanker tır ile çarpıştı: 1 yaralı

Yetim, “2011 Nisan ayında Türkiye’ye akın etmeye başlayan Suriyeli mülteciler hukuki belirsizlik nedeniyle ülkemizde misafir olarak tanımlanmıştır. Bu tanımlamanın hukuki bir karşılığı olmadığı için Suriyeli vatandaşların keyfi uygulamalarının riskinin önüne geçmek adına geçici koruma statüsü hayata geçirilmiştir. Bu nedenle 2012 yılından itibaren Türkiye’ye düzensiz göç başlamıştır. 4 milyonun üzerinde Suriye vatandaşlarına şu anda ev sahibi yapmaktayız. Fakat şu son 10 günde Suriye’de yaşanan olaylar neticesinde Beşer Esad rejiminin de devrilmesi sonrası şu an da ülkemizde yaşayan ve geçici koruma statüsünde olan Suriye vatandaşları şuanda yavaş yavaş ülkelerine dönmektedir.” dedi.

“Belirli sektörlerde işgücü açığı ortaya çıkma riski göz önünde bulundurulmalıdır”

Tersine göç yaşanması nedeniyle olumlu ve olumsuz durumların yaşanacağını belirten Yetim, “Tersine göç yaşanması durumunda ilimiz Şanlıurfa’ya bakacak olursak, olumlu ve olumsuz birtakım hadiselerin yaşanmasına neden olacaktır. Örnek olarak tersine göç yaşanması durumunda, kayıtlı ve kayıtsız Suriyeli işgücünün azalması, yerel işgücüne daha fazla istihdam fırsatına olanak sağlayacak ve ilimizdeki işsizlik oranını azaltacaktır. Ancak, belirli sektörlerde işgücü açığı ortaya çıkma riski de göz önünde bulundurulmalıdır. Bu durum özellikle Suriyelilerin yoğun olarak çalıştığı, düşük vasıf gerektiren ve emeğe dayalı olan sektörlerde hissedeceğiz. Güneydoğu Anadolu Bölgemizdeki mevsimlik tarım işçisi, inşaat sektörü, temizlik, garsonluk, bulaşıkçılık gibi alanlarda problem yaşanacaktır. Dış ticarete etkisine bakacak olursak, Suriye ile ilişkilerdeki normalleşme süreci, Türkiye ekonomisine olduğu gibi Şanlıurfa’ya da olumlu etkiler neden olabilir.  Özellikle tarım, tekstil ve inşaat sektörlerinde sınır ticaretinin yeniden canlanması ilimizin ekonomik büyümesine katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bu nedenle Şanlıurfa’nın ihracat rakamlarını artırabilir. Tarım ürünleri, gıda ve inşaat malzemelerinde ticaretimiz ivme kazanabilir.” diye konuştu.

Yetim son olarak şunları söyledi:

“Tersine göç ile birlikte konut talebinde azalma yaşanabilir. Bu da kiralar ve konut fiyatlarında bir dengelenmeye yol açarak mevcut yüksek fiyat baskısını hafifletebilir. Tersine göçün yaşanması durumunda sosyal ve ekonomik yapıya etkilerini analiz ederek, gerekli önlemleri almaya hazırız. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası olarak, üyelerimizin bu süreçten en iyi şekilde faydalanmalarını sağlamak önceliğimizdir.” (İLKHA)

Kaynak: ilkha