Şanlıurfa Omurilik Felçlileri Derneği Başkanı Habib Polat, yaşadıkları sorunlar hakkında İLKHA muhabirine konuştu. Engelli rampaları ve engelli park konusunda çok büyük sıkıntılar çektiklerini dile getiren Polat, her vatandaş gibi sosyal hayata katılım haklarının olduğuna dikkat çekti.
Özellikle trafik gibi birçok alanda yaşadıkları sorunların çözülmesini isteyen Polat, yetkililere çağrıda bulundu.
“Özellikle sosyal hayatın tamamında engellilerin erişilebilirlik sorunları vardır”
Habip Polat
Engelliler olarak erişilebilirlik ile ilgili sorun yaşadıklarını söyleyen Polat, “Bizim aslında erişilebilirlik ile ilgili sıkıntılarımız var. Özellikle sosyal hayatın tamamında engellilerin erişilebilirlik sorunları vardır. Bunlarda ilk başta ele almamız gereken, kaldırımlardaki, parklardaki engelli rampalarıdır. Ondan sonra hastanelerdeki engelli park alanlarıdır. Yani bunu her yönden açıklayabilir, her yönden kullanabilirsiniz. Eğitime erişim, sağlığa erişim, sosyal hayata erişim... Bu konularla ilgili sokakta, halk arasında hayatını idare ettirmek isteyen engelliler için çok büyük sorunlardır. Bizim öncelikle sorunumuz erişimdir, erişilebilirliktir. Yani biz tekerlekli sandalye kullanırken, bir yerden bir yere giderken, özellikle kaldırımlardaki rampaların bozuk olması veya rampa eğiminin standartların dışında olması... Bunlar da işte sırt üstü devrilmelerin olmasıdır. Özellikle kenar mahallelerdeki eğitim kurumlarında sadece rampanın olup, engelli lavabolarının olmayışı... Yani bizim hayatta kısacası erişim ile ilgili sıkıntılarımız var. Özellikle bu yeni çıkan bir yasamız var. 5 yıllık ÖTV'den muaf araçların 10 yıla çıkması. Bunun yanında çok fazla sayıda sağlıklı bireyin engelli aracını kullanması ve park alanlarının bize kalmaması.” dedi.
“Şanlıurfa bölgesinde, 10 rampanın 8’i araçlar tarafından kapatılmış durumdadır”
Rampaya iniş çıkışların engellenmesinin hayatlarının engellenmesine benzediğini ifade eden Polat, “Engelli bir bireyin, özellikle tekerlekli sandalye kullanan bir bireyin, park alanına erişimi konusunda çok büyük sıkıntılar var. Ayrıca, özellikle görme engelliler için çok önemli olan kırmızı ışıklarda sesli sinyalizasyonun olmayışı... Trafikte de bu tür sıkıntılar yaşıyoruz. Bizim rutin olarak yaşadığımız bir sıkıntı. Şanlıurfa bölgesinde, 10 rampanın 8’i araçlar tarafından kapatılmış durumdadır. Çünkü engelli gelip rampadan yukarı çıkmak istediği zaman, herhangi bir birey rampanın önüne arabasını park ettiğinde ya caddeden devam etmek zorunda kalırsınız ya da biri gelip size yardım ederek kaldırıma çıkarmanız gerekir. Bu da çok büyük bir sıkıntıdır. Aslında bunu halkımızın biraz daha bilinçli şekilde öğrenmesi gerekiyor. Öğrendiklerinde rampaların ne işe yaradığını anlayacaklar ve oralara park etmeyeceklerdir. Bu sadece engellilerin problemi değil; aynı zamanda bebek arabası kullanan kadınların da sıkıntısıdır. Çünkü onlar da kaldırımı kullanabilmek için rampayı kullanıyor. Rampa engellendiğinde hayatınız engellenmiş oluyor. Toplu taşımada tekerlekli sandalye kullanan bireylerin pek sıkıntısı yok. Ancak görme engelliler için hangi durağa geldiklerini bilmedikleri için yanlış duraklarda inebiliyorlar. Yanında oturan bir vatandaştan yardım isteyerek nerede ineceklerini öğrenmek zorunda kalıyorlar.” diye konuştu.
“Her vatandaş gibi sosyal hayata katılım hakkımızın olduğuna inanıyoruz”
Yeni yapılan kaldırımların ve yolların erişilebilirlik standartlarına uygun yapılması gerektiğini belirten Polat, “Bugün Urfa'da birçok ailede yüzlerce, binlerce engelli arkadaşımız var. Ama kaçı sosyal hayatta görünüyor? Biz dört duvar arasında yaşıyoruz. Dört duvar arasında yaşayan insan, daima rahatsız olur, hasta olur. Çünkü insanı sürekli dört duvar arasında tutamazsınız. Şu anda maalesef bu durumda bulunuyoruz. Tabii ki bu konuda hiçbir şey yapılmadı demek yanlış olur. Az da olsa çalışmalar var. Ancak biz sadece Şanlıurfa'da yaşayan her vatandaş gibi sosyal hayata katılım hakkımızın olduğuna inanıyoruz. Yerel yönetimlerin de buna inanmasını ve hızlı hareket etmesini bekliyoruz. Yeni yapılan kaldırımlar, yollar ve bulvarlar erişilebilirlik standartlarına uygun yapılmalıdır. Çünkü bir şehrin kültür seviyesi, tüm bireylerinin erişebildiği bir şehir olmasıyla ölçülür. Ancak maalesef, Şanlıurfa’da bunu söylemek mümkün değil.” şeklinde konuştu. (İLKHA)