Geçtiğimiz hafta başı itibariyle yaklaşık 18 milyon öğrenci ilk ders zili ile okullarıyla buluştu. Kamuda başlatılan tasarruf tedbirleri kapsamında; Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye İş Kurumu arasında yapılan protokole binaen İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında, okullarda yarı zamanlı personel istihdamı sağlayacağını duyurmuştu.

Çerçeveye göre, bu kapsamda çalışacak personel ilk ay haftada 5 gün, takip eden aylarda da 3 gün çalıştırılacak. Duyurulan projeye göre; okullarda görevlendirilecek ve haftada 3 gün çalıştırılacak personele çalıştığı günler için 566 lira günlük ücret ödemesi yapılacak ve personelin sadece genel sağlık sigortası yatırılacak.

Uzmanlar; bu uygulamanın eğitim sisteminde büyük sorunlara yol açacağı endişesini dile getiriyor. Eğitim-öğretim hayatının sağlıklı yürütülebilmesi için okulların yeterli sayıda yardımcı personele ihtiyaç duyduğunu belirten İstanbul Eğitim-Bir-Sen 4 No’lu Şube Başkanı Bilal Duran; yeni eğitim-öğretim yılına girilmiş olmasına rağmen birçok okulda bu ihtiyacın hâlâ karşılanamadığını dile getirerek; sorunun çözülememesi durumunda önümüzdeki günlerde kaos yaşanacağı öngörüsünde bulundu.

“Personel bulma noktasında birçok okulumuz ciddi problemler yaşamaya başladı”

Okulların geçtiğimiz hafta itibariyle eğitim öğretime başladığını hatırlatarak yeni eğitim öğretim döneminin hayırlara vesile olması temennisinde bulunan Duran, “Okullarımız maalesef çok büyük bir personel problemiyle yeni eğitim öğretim dönemi başladı. Geçtiğimiz yıla kadar Toplum Yararına Çalışma Programı (TYP) adı verilen bir sistemle okullarımızda temizlik işleri, güvenlik işleri çözülebiliyordu. Ama bu yıl Çalışma Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı İş Gücü Uyum Programı adı verilen yeni bir programa geçtiler. TYP dediğimiz programın bazı açmazları vardı; çok eleştirmiştik ama o açmazlara kıyasladığımızda bugünkü İş Gücü Uyum Programı dediğimiz program tam olarak ölümü gösterip, sıtmaya razı etmek gibi bir şey olarak karşımıza çıkıyor. TYP dediğimiz programda personellerin 9 ayla sınırlandırılması, ailedeki gelir durumu vesaire sebeplerden dolayı artık personel bulma noktasında birçok okulumuz ciddi problemler yaşamaya başlamıştı. Onun yerine bu yıl getirilen İş Gücü Uyum Programı ondan daha sıkıntılı süreçle karşı karşıya gelmemize sebep oldu.” dedi.

“İstanbul şartlarında aylık 7,5-8 bin lira, haftada üç gün genel sağlık sigortası şeklinde hiçbir personelin çalışmayacağı gerçeğiyle maalesef yüz yüzeyiz”

İş Gücü Uyum Programı’nın sıkıntıları hakkında konuşan Duran, “Özellikle okulların açıldığı ilk ay 5 gün, ikinci aydan itibaren haftada 3 gün ilgili kişilerin çalışacak olması günlük yevmiyelerinin 566 lira sınırlı olması ve emekliliğe sayılmayan genel sağlık sigortası yapılacak olması bugün okullarımızın ciddi anlamda personel bulması sorunuyla karşı karşıya kalmamıza sebep oluyor. Bu bir haftalık süreç içerisinde gittiğimiz okullarda, ilçe milli eğitim müdürlüklerinde, kaymakamlıklarda karşılaştığımız senaryo hep şöyleydi; bakanlık geçtiğimiz yıla göre okullarda çalışması için personel sayısını iki katına çıkarmış yani geçtiğimiz yıl bu rakamlar 30 binli rakamlardayken, bugün 50 binli rakamların üzerine çıkmış durumda. Ama gelgelelim başvuran kişi sayısı ifade edilen rakamların çeyreği bile olmamış durumda. Geçtiğimiz hafta bir ilçe milli eğitim müdürlüğümüzün destek hizmetleri bölümüne uğramıştım; geçtiğimiz 200 personel verilirken, bu yıl personel sayısını 400’e çıkarılmış ama başvuran sayısı sadece 140’ta kalmıştı ve o 140 başvurunun da muhtemelen 40-45’i bizim geldiğimiz günün hemen ertesinde başvurudan vazgeçmişlerdi. İstanbul şartlarında aylık 7,5-8 bin lira, haftada üç gün genel sağlık sigortası şeklinde hiçbir personelin çalışmayacağı gerçeğiyle maalesef yüz yüzeyiz. Eğer bu sorun okulların ikinci haftasında da çözülmezse, yaşayacağımız kaosun maalesef bizi daha farklı sıkıntılara götürecek olarak görüyoruz, gözlemliyoruz.” şeklinde konuştu.

“Özellikle okullarımızın büyük bir çöp yığınıyla karşı karşıya kalacağını düşünüyorum”

Duran, “Bugün itibariyle gezdiğim, dolaştığım bütün okullarda okul yöneticisi arkadaşlarımız, öğretmen arkadaşlarımız; okullarımızın temizlenememesinden dolayı güvenliğinin sağlanamamasından dolayı ciddi şikayetler ifade ediyorlar. Onun için bu İş Gücü Uyum Programı dediğimiz programın bugünden yarına en hızlı şekilde çözülmesi gerekiyor. Özellikle okullarımızın büyük bir çöp yığınıyla karşı karşıya kalacağını düşünüyorum. Çünkü bu şartlarda hiçbir personel maalesef bulamayacaksınız. Tabii doğal olarak okullarda bizim aradığımız en önemli şey hijyen; okullarımızda öğrencilerimiz hijyen olmayan bir yerde eğitim öğretimlerini devam ettirecekler. Bu da doğal olarak büyük bir kaosa sebep olacak özellikle geçtiğimiz günlerde okulları ziyaret eden velilerden de aldığımız izlenimler bu şekildeydi. Birçok okulumuz maalesef okullarında çalışacak personel bulamıyor. Bir gün idare ettiniz, iki gün idare ettiniz, üç gün idare ettiniz ama okul dediğiniz süreç yaklaşık 9 ay süren bir süreç. Bir hafta on gün idare etmeyle bu iş bir şey değil. Bizi çok ciddi ve büyük maalesef sorunlar bekliyor. Onun için bu meselenin bugünden tezi yok, çözülmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Malatya'da gençlere yönelik yapay zeka eğitimi düzenledi Malatya'da gençlere yönelik yapay zeka eğitimi düzenledi
Kaynak: ilkha