Gaziantep odun ve kömür satıcıları (Mahrukatcılar) havaların soğumaya başlamasıyla birlikte odun ve kömür satışlarının başladığını söylerken firmalar tarafından yapılan zamların geri çekilmesini istedi.

"Son 3 ayda kömüre 6 defa zam geldi"

Gaziantep Mahrukatcılar Odası Başkanı Erdal Demir, "3 yıldan beri kömür fiyatlarımız yatay bir şekilde devam ediyordu. Ne hikmetse son 3 aydan beri kömür fiyatları anormal şekilde artmaya başladı. Son 3 ayda kömüre 6 defa zam geldi. Ben buradan ithalatçı firmalara sesleniyorum: Kömüre gelen bu zammın sebebi nedir? Ne arttı da bu kömüre 6 defa zam yaptınız? Zaten burada bizim esnafımız zor durumdadır. Şu anda işlerimiz çok yavaş bir şekilde devam ediyor. Şu anda çok fazla bir talep yok kömüre. Bunun nedeni vatandaşın alım gücü mü, doğal gazın yaygınlaşması mı? Sosyal Yardımlaşmanın dağıttığı kömürün etkisi mi? Bu etkenlerle beraber kömüre 6 defa zam gelmesi de baya belimizi büktü. Vatandaş bize geliyor, 'Kömüre niye zam yapıldı?' diyor. Bu durumun muhatabı biz oluyoruz. Oysaki bu durumun muhatabı biz olmamalıyız. Ben ithalatçı firmalara sesleniyorum: derhal bu işten dönsünler. Şu an da bu zamların hiçbir haklı gerekçesi yok. Bu zamları yaparken biraz ellerini vicdanlarına koysunlar. 3 ayda 6 sefer kömüre zam yapılmaz. Ne doğalgaz, elektrik ne de işçi maliyetleri bu kadar artmadı. Dünya piyasaları da şu an normal seyrediyor. Bu zamların geri çekilmesini talep ediyorum." dedi.

"Zamları ithalatçı firmalar yapıyor"

Erdal Demir

Zamların kendileriyle bir alakası olmadığına değinen Demir, "Bu yıl sezon açılışında 6 bin 5 yüz ile 7 bin arasındaydı. Gelen zamları yansıttığımız zaman kömürün şu an 8 bin liranın altında satılmaması lazımdır. Elimizde bulunan ve daha önce aldığımız kömürü henüz zam uygulamadan satıyoruz. Ama biz de nereye kadar dayanacağız bunu bilmiyorum. Vatandaş 3 sene önceki fiyatlarla kömür aldığı için zorlanmıyor. Aslında bu gelen zamlardan önceki fiyatları söylüyorum. Şu an gelen son zamlar bizi rahatsız etti. Bu zamlar bizim yaptığımız zamlar değildir." ifadelerini kullandı.

"Sosyal medya üzerinden kömür almayın"

Kömür alacak vatandaşların bilindik yerden alması gerektiğine değinen Demir, "Vatandaşlarımız yağışlar başlamadan kömürlerini alsınlar. Kömürü, odamızın üyelerinden alsınlar. Sosyal medya üzerinden kömür satmak isteyenler var. Bunlar genelde korsan kişilerdir. Kömürün nereden geldiği belli değildir. Kömürümüz, değiştirme garantilidir." şeklinde konuştu.

"Tüccarlar zam üstüne zam yapıyor"

Tarımsal girdi fiyat endeksi arttı Tarımsal girdi fiyat endeksi arttı

Şahin Korkmaz

Vatandaşın gelen zamlarla beraber daha da mağdur olduğunu dile getiren Gaziantep Mahrukatcılar Odası Başkan Yardımcısı Şahin Korkmaz, "Bir ay önce 6 bin lira olan kömürün fiyatı şuan 7 bin 500 liraya yükseldi. Asgari ücretle çalışan vatandaş kira mı versin, yakacak mı alsın? Vatandaşlar çok mağdurken bizim tüccarlarımız zam üstüne zam koyuyor. 6 bin liradan kömür sattığım vatandaş kömüre gelen zamdan sona da kömürün tonunu 6 bin liradan istiyor. Bu konuda vatandaşlara durumu izah edemiyoruz. 'Bu zammı siz yapıyorsunuz.' diyorlar. Zamlar hep tüccarlar tarafından yapılıyor. Belediye tarafından dağıtılan kömürlerle beraber esnaf daha da zor duruma giriyor. Rabbim bize yardım etsin. 2 ayda 7 defa zam geldi her seferinde 5 dolar zam yaptılar. İskenderun-Gaziantep arası nakliye ton başına 300 lira iken şu an 400 lira oldu. Nakliye de bulamıyoruz. Vatandaşımıza söyleyecek bir şey bulamıyoruz." dedi.

"Akaryakıta gelen zam tüketiciye biniyor"

Kömür ve akaryakıta gelen zamların direk tüketiciye bindiğini dile getiren Korkmaz, "Akaryakıta gelen zam hem şehirlerarası hem de şehir içi nakliye fiyatlarına yansıyor. Doğal olarak bu da tüketiciye yansıyor. Tüketicinin zaten şu an alım gücü çok zayıftır. Belediye tarafından dağıtılan kömürler hava kirliliğine daha çok sebep oluyor. Büyükşehir Belediyesinden ricamız dağıtacağı kömürü buradaki esnaf üzerinden yapsın. Esnafımız zaten zor durumdadır. " ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Kaynak: ilkha