Japonya'nın iktidardaki Liberal Demokrat Partisinin (LDP) yeni başkanı ve 1 Ekim'de ülkenin başbakanı olacak olan Shigeru Ishiba, parlamentoyu feshetmeyi ve 27 Ekim için erken seçim çağrısı yapmayı planlıyor.

Partinin yeni yönetimiyle birlikte düzenlediği basın toplantısında konuşan Ishiba, "Başbakan seçilirsem hemen hükümeti kurmak isterim. Halkın hükümeti bir an önce değerlendirmesi gerektiğine inanıyorum, koşullar sağlanırsa 27 Ekim'de erken genel seçim yapılmasını istiyorum." dedi.

LDP ve onunla koalisyona dahil olan Komeito partisi, başbakanı seçen parlamentoda oy çoğunluğuna sahip olduğundan, LDP başkanı neredeyse otomatik olarak hükümetin başına geçiyor.

Pakistan'da çatışma: 4 asker hayatını kaybetti Pakistan'da çatışma: 4 asker hayatını kaybetti

Yeni yönetim

Parti liderliğindeki değişiklikler neredeyse tüm kilit pozisyonları etkiledi. Böylece, uzun yıllar bu görevi yürüten eski Başbakan Taro Aso'nun yerine eski Başbakan Yoshihide Suga da LDP'nin başkan yardımcılığına atandı. Aso parti genel başkanının baş danışmanı oldu.

Partinin eski yönetim kurulu başkanı Hiroshi Moriyama, Ishiba'nın parti başkanlığı görevindeki rakibi Toshimitsu Motegi'nin yerine LDP Genel Sekreteri olarak atandı ve yürütme konseyi başkanlığının yerini Maliye Bakanı Shunichi Suzuki alacak. Parti politikasının geliştirilmesinde görev alan kilit siyasi konseyin başkanı eski Savunma Bakanı Itsunori Onodera'ydı.

Özellikle erken seçimler öncesinde LDP seçim komitesi başkanlığı görevini eski Başbakan Junichiro Koizumi'nin oğlu Shinjiro Koizumi üstleniyordu. Aynı zamanda LDP başkanlığı seçiminde de Ishiba'nın rakibi oldu ve ilk turda üçüncü oldu.

Parlamentonun feshi

Ishiba'nın erken seçim tarihini açıklaması muhalefet tarafından eleştiriliyor. Ana muhalefetteki Anayasal Demokrat Parti'nin genel başkanı Yoshihiko Noda, Ishiba'nın henüz başbakan seçilmemesi nedeniyle açıklamayı parlamentoya saygısızlık olarak nitelendirdi.

Ishiba'nın hükümet başkanı seçildikten sonra aldığı karar, seçimlerin 2025 sonbaharından önce yapılması planlanan parlamentonun alt meclisinin feshedilmesi anlamına geliyor. Aynı zamanda anayasaya göre üst meclis de toplantıları durduruyor ancak acil durumlarda olağanüstü toplantı toplanabiliyor.

Kaynak: ilkha