FİDE, 2024 Ekim avı boyunca işgal rejimi sınırından Gazze'ye girebilen tır/kamyon verilerini paylaştı.

Buna göre Ekim ayında 19 gün içinde Kerem Ebu Salem kapısından 410 tır, Erez kapısında 12 günde 345 tır, Kapı 96'dan 11 günde 235 tır olmak üzere 990 tır giriş yaptı.

Brezilya'da uçak kazası: 10 ölü Brezilya'da uçak kazası: 10 ölü

Merkez, bu rakamı, Refah operasyonunun başlamasından önce (Nisan 2024) ayında giriş yapan 5671 kamyon ve savaştan önce her gün giriş yapan 500 kamyonla kıyaslandığında oldukça düşük olduğuna dikkat çekti.

Merkeze göre Gazze Şeridi'nin kuzeyinde devam eden saldırılar, kuzeye gelen kamyonların sayısı üzerinde çok olumsuz bir etki yarattı. Ekim ayının ilk gününden bu yana ticari kamyonların girişini engelleyen işgal kuvvetleri, vatandaşlar üzerinde olumsuz bir etki yaratarak fiyatların önemli ölçüde artmasına ve çoğu temel mal ve ürünün bulunamamasma neden oldu.

Son bir hafta içinde, Gazze Şeridi'nin güney ve orta kesimlerine giren yardım kamyonlarının sayısında bir iyileşme oldu; bunların çoğu yardım kuruluşlarına ulaştı ve sadece sınırlı bir kısmı çalındı; bunun nedeni de yetkili makamlarla kurulan iletişim ve çabalar ile bu yardımları çalan gruplarla yapılan düzenlemeler oldu.

Merkez, bazı tüccarların da yardım kuruluşları adı altında kamyonla sınırlı sayıda kamyon getirdiğini ve bunları piyasada çok yüksek fiyatlara sattığını vurguladı.

Ekim ayında kargo yüküne göre giriş yapan tırlara ilişkin verileri de paylaşan merkeze göre giriş yapan araçların yüzde 82'sini gıda maddesi yüklü kamyonlar oluştururken, temizlik ve kişisel bakım malzemeleri, battaniye, yatak, çadır vb. yüklü diğer kamyonlar yüzde 16'yı geçmeyen çok küçük bir oranı oluşturdu.

UNRWA ve BM ajansları gelen kamyonların yüzde 81'ini alırken, geri kalan kurumlar yüzde 19'unu aldı.

Gazze şehri ve kuzey vilayetinde yaşanan duruma dikkat çeken FİDE, "Yaşanan acılar çok ağırdır ve az sayıda yardım kamyonu Gazze'ye girmekte ve sadece Gazze Şehri'nde dağıtılmaktadır. İşgalin devam eden askeri saldırıları nedeniyle, kuşatma altındaki nüfus ağır koşullardan, açlıktan, içme suyu ve ilaç eksikliğinden vb. muzdariptir." dedi.

FİDE, "Pazarlar boş ve sadece sınırlı sayıda kamyon gıda paketleri ve sebzelerle yüklü olarak giriş yapabildi. İşgal, savaşın başından bu yana pişirme gazının kuzey Gazze'ye girmesine izin vermiyor." bilgisini paylaştı.

-FİDE, Güney ve orta Gazze Şeridi'ndeki duruma ilişkin de şunları aktardı:

"Ekim ayının son haftasında bazı kamyonların girişinde bir iyileşme oldu. Bu kamyonlar sayısı çok az ve ürünlerin büyük çoğunluğunun kıtlığı nedeniyle halkın çektiği acı büyüktür.

Yerel tarımdan elde edilen sebzelerin küçük bir kısım az miktarda ve yüksek fiyatlarla (salatalık - kilo başına 110 TL, patlıcan - kilo başına 185 TL, yeşil biber - kilo başına 275 TL) temin edilebilmiş olup, sebze ve meyvelerin çoğu mevcut değildir.

Bazı temizlik ve kişisel bakım malzemeleri bulunabilmekte ve fiyatlarında düşüş gözlenmektedir (örneğin şampuan 640 TL yerine 410 TL)

Temel malzemeler bulunmamakta, bazı yardımların satışından elde edilebilenler ise çok yüksek fiyatlara satılmaktadır (şekerin kilosu 230 TL, salça 185 TL. bir kutu fasulye 65 TL, kahvenin onsu 410 TL).

Meyveler, sebzelerin çoğu, et ve yumurta pazarda bulunmuyor çünkü işgal tüccarların mal girişini engelliyor." (İLKHA)

Kaynak: ilkha