Cizre'de köy iken mahalleye dönüştürülen Dirsekli Mahallesi'nde incelemelerde bulunan Demir, burada yaşayanların önemli sorunlarından birinin yıllardır çözülemeyen tapu sorunları olduğunu vurguladı.

Mahallede yaklaşık 3 bin hane bulunduğunu belirten Demir, bu rakamın toplamda yaklaşık 14 bin nüfusa tekabül ettiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: israil fırsatçılık yapsa da er ya da geç işgal ettiği topraklardan çekilmeye mecbur kalacaktır Cumhurbaşkanı Erdoğan: israil fırsatçılık yapsa da er ya da geç işgal ettiği topraklardan çekilmeye mecbur kalacaktır

Demir, mahallenin geçmişinin Osmanlı dönemine dayandığını ifade ederek, "Burada yaşayan ailelerin Osmanlıca belgeleri bulunmaktadır. Zamanında köy sahibinin olmaması ve yerleşik halkın tapu almasına gerek görmemesi nedeniyle araziler hazine arazisi olarak kaydedilmiştir. Mahalle sakinleri, yıllardır burada yaşamalarına rağmen bu durumdan haberdar edilmemiştir." dedi.

Mahalle sakinlerinin dertlerine bir nevi tercüman olduklarını ifade eden Demir, "Cizre ilçemizin Dirsekli Mahallesi'ndeyiz. Bu mahalleye yaklaşık 6 ay önce köy statüsündeydi mahalle oldu. Şu an şehir merkezine en fazla 500 metre uzaklıkta bir noktada. Bu mahallemizin çok ciddi sorunları var. En önemli sorunlarından bir tanesi yıllardan beri gündemde olduğu ve gerekli müracaatlar yapıldığı halde de tapu sorunları bir türlü çözüme kavuşturulmuyor. Burada yaşayan mahalle sakinleri Muhtar Bey'in ifade ettiği üzere 3 bin hane var. Yaklaşık olarak 14 bin nüfusa tekabül ediyor. Bu mahalle, zamanında yaklaşık 10 köy ahalisinin gelip burada yerleşmesinden oluşmaktadır. Osmanlı döneminden şimdiye kadar buradaki mahalle sakinleri ve ahali bu coğrafyada oturuyorlardı. Buraya gelen ailelerin Osmanlıca yazılmış teşkilleri de vardır. Zamanında köy sahibinin olmaması ve buraya gelip yerleşen köylülerin de tapu alınmasına gerek görmedikleri ve bilgileri olmadığı için tapularını almamışlar. Yapılan düzenlemede arazi komple hazine arazisi olarak kaydedilmiş. Bu yapılan düzenlemede köylülerin de hiçbir şekilde haberi olmamıştır. Zaten 'Yıllardan beri buradayız ve burası bizim memleketimiz' düşüncesi ve 'Kim gelip bizden alabilir' anlayışı ile haberleri olmadan arazi ve köy komple hazine arazisine dönüştürülmüş. Şu an köyün sakinleri burada yatırımlarını yapıp evlerini kurmuşlar ve yaşam düzenlerini oluşturmuşlar. Daha önce köy olan şimdi mahalleye dönüştürülen Dirsekli Mahallesi'nin tapu sorunu bir türlü çözülmüyor. Bizler de mahalle sakinlerinin bir nevi tercümanı olarak bu sorunlarını bir kez daha kamuoyuyla paylaşıyoruz. Buradaki insanların talebi; yetkililerin bir an önce kendilerine tapularını vermeleridir." şeklinde konuştu.

"Tapu sorunu olduğu için buraya birçok hizmet gelemiyor"

Tapu meselesinin her yönüyle bütün hizmetlere engel olduğunu vurgulayan Vekil Demir, "Bu sorunun mutlaka çözülmesi lazım. Köy ahalisi sevdiğimiz, ülkemize ve memleketimize katkıları olan insanlarımızdır. Mahalle sakinlerimizin en önemli talebi tapu sorunudur. Tapu sorunu mahalle sakinlerinin hayatının tamamını etkileyen ciddi bir engel haline gelmiştir. Şu an bölgeye doğalgaz gelmiş durumda ama mahallenin ve evlerin tapuları olmadığı için buraya abone verilmiyor. Tapu sorunu olduğu için buraya birçok hizmet gelemiyor. Şu an mahallede insanca yaşayabilecekleri ortamı oluşturma noktasında şartları bir türlü oluşturamıyorlar. Tapu meselesi her yönüyle bütün hizmetlere engeldir. Şimdi vatandaşlarımıza yaptığımız konuşmalar ve kendilerinden aldığımız bilgiler doğrultusunda yaptıkları talep şudur: Kendi güçlerini aşmayacak bir ücret karşılığında dahi yani bütçelerini aşmayacak olursa evlerinin ve arazilerinin kendilerine satılmasını dahi kabul ediyorlar. Şu an hali hazırda buna benzer uygulamalar var. Yıllardan beri burada yaşamış, evini bağını işini kurmuş insanlara ilk hak sahibi olarak hak kendilerine tanınır. Belli bir ücret karşılığında ev ya da arazi kendilerine satılır. Köylülerin bu meselesini en kısa sürede çözmeye çalışacağız. Bu vatandaşlarımız kendi güçlerini ve bütçelerini aşmayacak şekilde dahi olsa tapularını kendilerine verilmesini, doğalgaz, su gibi diğer hizmetlere bir engelin bırakılmamasını ve diğer bütün insanlarımız gibi hayatlarını idame edebilecek şartların konulmasını istiyorlar." dedi.

Mahalle Muhtarı Halit Acar ise, "Tapu sorunu bizim için çok büyük bir mesele. Yıllardır burada yaşıyoruz, evimizi, bahçemizi kurduk. Tapumuz olmadığı için huzursuzuz." şeklinde konuştu.

Acar, diğer vatandaşlar gibi yaşamak istediklerini ve tapularını talep ettiklerini ifade etti. (İLKHA)

Kaynak: ilkha