DÜNYA

Güney Kore parlamentosu askerin ve polisin binaya girmesini yasakladı

Güney Kore Ulusal Meclisi, askeriyenin, polisin ve Milli Savunma Bakanlığı çalışanlarının binayı ziyaret etmesini tamamen yasakladı.

Chunang Ilbo gazetesi, Parlamento Sekreterliği başkanı Kim Min Gi sözlerine atıfta bulunarak, "Ulusal Meclis Sekreterliği, Milli Savunma Bakanlığı çalışanları, askeri personel, polis de dahil olmak üzere Ulusal Meclis'in güvenliği için parlamento binasına girişe tam bir yasak getirdi." dedi ve yasağın tüm askeri ve polis memurları için geçerli olduğunu belirtti.

Kim Min Gi'ye göre bu acil durum tedbiri Çarşamba günü yürürlüğe girdi, geçerlilik süresi belirtilmedi. Politikacı, kararın milletvekillerinin güvenliğini ve parlamentonun normal işleyişini sağlamayı amaçladığını söyledi.

Daha önce Çarşamba gecesi en az 280 askeri personelin, özellikle yasama organının çalışmasını yasaklayan sıkıyönetim tedbirlerini uygulamak için Ulusal Meclis binasına girdiği bildirilmişti. Bu olaylara ordu ve parlamento personeli arasında arbede eşlik etti.

Ordunun eylemlerine rağmen milletvekilleri, cumhurbaşkanının desteklediği ve daha sonra kabine tarafından resmi olarak onaylanan sıkıyönetim yasasının kaldırılması yönünde oy kullandılar.

Bu arada Yonhap ajansına göre muhalefet partileri, Yoon Suk Yeol'un sıkıyönetim ilan etmesinin milletvekilleri tarafından engellenmesinin ardından Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol'un görevden alınması için bir önerge sundular.

Ana muhalefet partisi Demokratik Parti ve Kore'yi Yeniden İnşa Partisi ve Reform Partisi de dahil olmak üzere beş diğer küçük muhalefet partisi, önergeyi Ulusal Meclis'teki yasa tasarısı ofisine sundu.

Azil önergesi, iktidar partisi milletvekillerinden hiçbirinin desteği olmadan, 190 muhalefet milletvekili ve bir bağımsız milletvekili tarafından imzalandı.

Muhalefet partileri, önergeyi perşembe günü Meclis Genel Kurulu'na sunmayı ve cuma veya cumartesi günü oylamaya sunmayı planlıyor.

Yasaya göre, bir azil önergesinin, genel kurul toplantısına sunulmasından sonraki 24 ila 72 saat içinde oylamaya sunulması gerekiyor.

Kore'yi Yeniden İnşa Etme Partisi'nden Milletvekili Shin Chang-sik, partilerin henüz "hemen" mi yoksa "72 saat içinde" başka bir zamanda mı oy kullanacaklarına karar vermediklerini söyledi.

Görevden alma teklifinin parlamentodan geçmesi için üçte iki çoğunluk gerekiyor. 300 üyeli Ulusal Meclis'te muhalefetin yasa tasarısını geçirmek için iktidardaki Halkın Gücü Partisi'nden sekiz oya ihtiyacı olacak. (İLKHA)