2009 yılından itibaren 25 Eylül, tüm dünyada "Dünya Eczacılık Günü" olarak kutlanmaktadır.

Konuyla ilgili Eczacılar Odası Bursa Şube Başkanı Adnan Erakın, yazılı açıklamada bulundu.

Erakın, piyasadaki ilaç yokluklarının hem eczacıları hem de vatandaşları olumsuz etkilediğini belirterek, hastaların ilaca erişimi ciddi şekilde şekilde zorlaştığını söyledi.

"Ekonomik açıdan zayıf ülkeler ilaca erişimde ciddi sıkıntılar yaşamaktadır"

Diş sağlığı için bebeklere şekersiz beslenme alışkanlıkları edindirin Diş sağlığı için bebeklere şekersiz beslenme alışkanlıkları edindirin

Küreselleşen dünyada sağlık hizmetlerine erişimdeki eşitsizlikler,  derinleştiğini söyleyen Erakın, "Özellikle salgın hastalıklar, COVID-19 pandemisinden sonra Maymun Çiçeği Virüsü ve Batı Nil virüsü gibi yeni tehditler dünya gündeminde. İlaç üretimi ve dağıtımı konusunda, zengin ve gelişmiş ülkeler daha fazla ilaç üretip tüketebilirken, ekonomik açıdan zayıf ülkeler ilaca erişimde ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Ülkemizde de kur farkı ve ekonomik nedenler ile yeni nesil ilaçlara erişimde zorluklar söz konusudur." diye belirtti.

"İlaç fiyatlandırma düzenlemeleri, ilaç yokluklarını engelleyememekte ve hastaların ilaca erişimini ciddi şekilde zorlaştırmaktadır"

Bu zorlu süreçlerde, özellikle ilaç ve sağlık teknolojilerine erişimde yaşanan sıkıntılar mesleki gündemimizde öncelikli yerini koruduğunu belirten Erakın, "Türkiye'de gayri safi milli hasıladan  sağlığa ayrılan payın son dört yılda giderek azalması, öözellikle yeni nesil ilaçlara erişimde büyük zorluklar yaşanmasına neden olmaktadır. Son 20 yıldır yürürlükte olan ilaç fiyatlandırma politikalarının yetersiz kaldığını üzülerek görmekteyiz. Genellikle yılda bir kez güncellenen baremler ve euro kurunun yüzde 60’ının baz alınarak yapılan ilaç fiyatlandırma düzenlemeleri, ilaç yokluklarını engelleyememekte ve hastaların ilaca erişimini ciddi şekilde zorlaştırmaktadır." dedi.

"Türkiyede yeni bir ilaç fiyatlandırma modeline yönelik çalışmalar devam ediyor"

Türkiye’de yeni bir ilaç fiyatlandırma modeline yönelik çalışmalar devam etmekte olup, bu yeni modelin hayata geçirilmesiyle ilaç yokluklarının sona ermesini umut ettiklerini vurgulayan Erakın, "Eczacılar, klasik havan eczacılığının ötesine geçerek, vatandaşlarımızın ilaç ve eczacılık hizmetine erişimini sağlamak, doğru bilgilendirme ve danışmanlık hizmeti sunmak gibi hayati görevleri başarıyla yerine getirmektedir. Pandemi ve deprem gibi zorlu süreçler, eczacıların topluma olan sorumluluğunun ne kadar kritik olduğunu açıkça ortaya koymuştur. Covid-19 pandemisi ve 6 Şubat depreminin ardından meslektaşlarımız, kesintisiz ilaç ve eczacılık hizmeti adına büyük bir fedakârlıkla görev yapmıştır. Bu bağlamda, toplum sağlığını korumak amacıyla birinci basamak sağlık hizmeti sunucusu eczanelerimizde, hastanelerde, üniversitelerde, ilaç sanayinde, kooperatiflerimizde ve ecza depolarında kesintisiz hizmet sunan tüm meslektaşlarımızın 'Dünya Eczacılık Günü'nü kutluyoruz." diye konuştu. (İLKHA)

Kaynak: ilkha