Eğitim-Bir-Sen Malatya Şube Başkanı ve Memur-Sen İl Temsilcisi Hüseyin Söylemez, Malatya, Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş illerinde yürütülmesi planlanan resen atama çalışmalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Söylemez, il içindeki norm fazlası öğretmenlerin mağduriyetine yol açabilecek bu uygulamanın, başta deprem bölgesindeki iller olmak üzere, Türkiye'nin dört bir yanında ciddi sorunlara neden olabileceğini belirtti.

Söylemez, bugüne kadar il içinde (ilçeler arası) resen atama yapılmadığını, ancak bu illerde Bakanlık tarafından yapılan bu düzenlemenin, eğitimdeki mevcut dengeleri bozabileceğini vurguladı. "Malatya, Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş illerinde bu çalışmanın yapılma ısrarı, Bakanlığın öğretmenlik mülakatlarında olduğu gibi ferasetinin bağlandığının bir işaretidir" diyen Söylemez, süreçte yerel yöneticilerin gösterdiği iyi niyetli çabaların yetersiz kalabileceğini ifade etti.

"Atama sürecinde yapılacak en küçük bir yanlış büyük mağduriyetlere yol açacak"

Söylemez, atama sürecinde yapılacak en küçük bir yanlışlığın büyük mağduriyetlere yol açacağını dile getirdi. Her yıl yaz dönemi için yayımlanan özür grubu yer değiştirme kılavuzunun, il-ilçe emriyle ilgili herhangi bir madde içermediğine dikkat çeken Söylemez, bu eksikliğin yüksek puanlı öğretmenlerin taşra ilçelerine atanmasına ve yıllarca merkez ilçelere gelememelerine yol açabileceğini belirtti. Söylemez, son anda yapılan sürpriz il-ilçe emri uygulamasının, merkez ilçelere yığılacak öğretmen sayısını artıracağını ve sonuç olarak norm fazlası öğretmenlerin sayısının artacağını söyledi.

"Bu sürecin dikkatlice yönetilmesi gerekiyor"

14 üniversiteye yeni rektör atandı 14 üniversiteye yeni rektör atandı

Söylemez, "Özür grubu nedeniyle yüksek puanlı öğretmenlerin merkeze gelememesi ve daha düşük puanlı öğretmenlerin bu ilçelere atanması gibi durumlarla karşı karşıya kalabiliriz. Bu sürecin dikkatlice yönetilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Eş veya sağlık özrü nedeniyle atanamayan düşük puanlı öğretmenlerin gönderilmemesi gerektiğini savunuyorum"

Söylemez, özellikle norm fazlası öğretmenler için de endişelerini dile getirerek, "Eş veya sağlık özrü nedeniyle atanamayan düşük puanlı öğretmenlerin gönderilmemesi gerektiğini savunuyorum. Ancak yıllar önce merkezi okullara yerleşmiş olan norm fazlası, deneyimli öğretmenlerin, eşlerinin çalışmaması gibi gerekçelerle resen atanması anlaşılır bir durum değil." dedi. 

Bunun yanı sıra Söylemez, bölge normu uygulamasıyla ilgili de sorunlar yaşandığını, kendi okullarında fazla ders saati olan öğretmenlerin, daha az ders saati olan okullara atanmasının eğitimdeki verimliliği olumsuz etkileyeceğini belirtti.

"Sağlık izni kavramı ve görevlendirme uygulamaları, net bir şekilde anlaşılmadığı için uygulama birliği sağlanamıyor"

Söylemez, Bakanlık tarafından yayımlanan genelgedeki belirsizliklere de dikkat çekti. Özellikle sağlık izni gibi durumlar için yapılan atamalarla ilgili açık bir düzenlemenin bulunmadığını ve bu belirsizliğin öğretmenler arasında farklı yorumlamalara yol açtığını ifade etti. "Sağlık izni kavramı ve görevlendirme uygulamaları, net bir şekilde anlaşılmadığı için uygulama birliği sağlanamıyor. Bu durum öğretmenlerin mağduriyetine yol açabilir." diye konuştu.

"İl genelinde yapılacak olan resen atamaların iptal edilmesi ve bu uygulamanın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz"

Son olarak, Malatya Milli Eğitim Müdürlüğü'nün süreci olabildiğince doğru yönetmeye çalıştığı için teşekkür eden Söylemez, ancak, Bakanlığın karmaşık ve belirsiz uygulamaları nedeniyle yaşanacak hukuki sıkıntıların, öğretmenlerin mağduriyetini artıracağına dikkat çekerek, valilik ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne çağrıda bulundu. Söylemez, "İl genelinde yapılacak olan resen atamaların iptal edilmesi ve bu uygulamanın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sayın valimizin, deprem yaraları sarılana kadar ilçeler arası resen atamaları tehir etmesi gerektiğine inanıyoruz." dedi. (İLKHA)

Kaynak: ilkha