Ekonomi

Batman'da fıstıkta 3 bin tonu aşkın rekolte bekleniyor

Bu sene Batman'da 3 bin 500 ton civarında bir fıstık rekoltesi beklediklerini belirten Batman Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aydın, fıstığın Batman ekonomisine de bir milyar TL civarında bir geliri olacağını söyledi.

Batman'da fıstık hasadı devam ederken bu yıl dolu yağışı ve hastalık nedeniyle fıstık veriminde yaşanan düşüş üreticilerin yüzünü güldürmedi.

Batman Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aydın, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, şehrin önemli geçim kaynakları arasında yer alan fıstık hasadının sürdüğünü söyledi.

Bu sene 3 bin 500 ton civarında bir fıstık rekoltesi beklediklerini aktaran Aydın, bunun şehrin ekonomisine bir milyar TL civarında bir gelir sağlayacağını ifade etti.

Mehmet Aydın

"150 bin dönüm fıstık ekilidir"

Batman'da bir milyon dönüm üzerinde bir tarım alanının olduğunu kaydeden Aydın, "Bu tarım alanlarımızın da yaklaşık 150 bin dönümünde fıstık ekili durumdadır. Fıstık ekimi Batman'da son 20 yılda başlamıştır. Şanlıurfa ve Gaziantep bizden önce başlamıştır ama bizler de on sürat onlara yetişmeye çalışıyoruz. Fıstığın çiftçiye dönüm başına geliri iyidir. O yüzden çiftçilerimiz fıstığa yoğun bir rağbet ediyorlar." dedi.

"Düz yerleri stratejik ürünlere ayırın"

Çiftçilerden birinci sınıf tarım arazilerine fıstık ekmemelerini isteyen Aydın, "Çiftçilerimizden isteğimiz düz ve düze yakın olan arazilere fıstık ekmesinler, yüzde altının üzerinde eğimi olan yerlere fıstık eksinler. Bakanlığımızın da politikası budur. Düz ve düze yakın yerleri stratejik ürünler olan buğday ve arpaya ayırsınlar. Bizim için de önemli olan budur." diye konuştu.

"3 bin 500 ton civarında rekolte bekliyoruz"

Açıklamasının devamında Aydın, şunları söyledi: "Bu sene Batman'da 3 bin 500 ton civarında bir fıstık rekoltesi bekliyoruz. Batman ekonomisine de 1 milyar TL civarında bir geliri olacaktır. Başlayan fıstık hasadı çiftçilerimize hayırlı olsun ve inşallah bereketli olur. Dolu afeti oldu fakat lokal ve ufak bir yerdeydi. Fıstık alanıyla ilgili etkilenen 3-5 bin dönümü geçmedi ve devlet mağdur olan çiftçilere yardımcı oldu." (İLKHA)