Gıdadan ilaç sanayisine kadar farklı alanlarda kullanılan bal, özellikle sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor.

İçerdiği minerallerle insan vücuduna faydası kanıtlanmış olan bal, sahte ve merdiven altı üretimlerle insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebiliyor.

Bal alırken sahte veya organik olduğunu anlamakta güçlük çeken tüketiciler, bilmeden içerisine katkı maddesi katılan hileli ballarla karşılaşabiliyor.

Batman'da bal üreticiliği yapan Naif Seyidoğlu, İLKHA muhabirine, organik bal ile sahte balın nasıl ayıt edileceğini anlattı.

Elde ettiği balın tamamen organik olduğunu belirten Seyidoğlu, bu sene baldan iyi bir verim elde ettiklerini söyledi.

"Çiçeği takip ediyoruz"

Gezgin arıcı olduğunu dile getiren Seyidoğlu, "Hasadımız bu sene maşallah iyidir. Allah'a hamd olsun çok kaliteli, güzel bir bal aldık. Balımız organiktir. Bu işi ailece, severek yapıyoruz. Çiçeği takip ediyoruz ve nerede güzel bir çiçek varsa oradayız." dedi.

"Arıya hiçbir şekilde müdahale edilmemeli"

Organik balın insana çok faydasının olduğunu vurgulayan Seyidoğlu, "Balın organik olması için arıya hiçbir şekilde müdahale etmemek gerekir. Mumun bütün işçiliği eğer arıya aitse ve arıcı buna müdahale etmemişse biz ona organik bal diyoruz. Hatta arının ölmemesi için ilaçlama yapılıyor, biz onu bile bal hasadından sonra yapıyoruz ki bal tamamen organik olsun." diye konuştu.

"Organik bal yenildiğinde boğazı yakar"

Organik balın prolin değerinin çok yüksek çıktığını aktaran Seyidoğlu, "Organik bal yenildiğinde boğazı yakar. İnsanı ciddi şekilde etkiler. Balı soğukken yerseniz ishali keser, sıcak yerseniz de ishal yapar ve ciddi bir karşılığı vardır. Organik bal çok değerlidir. Çünkü balı azdır. Şekerli ballar da ise çok fazla bal gelir." ifadelerini kullandı.

Muğla süslendi, ışıl ışıl oldu! Muğla süslendi, ışıl ışıl oldu!

"Bal hücreleri yeniliyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor"

Sahte balların ise prolin değerinin çok düşük olduğunu ifade eden Seyidoğlu, şöyle devam etti:

"Sahte bal hakiki bal kadar sert değildir, boğazı fazla yakmaz. Şekerli bal yenilirken organik olup olmadığı zaten anlaşılıyor. Düzenli organik bal tüketildiğinde, o bal insan hücrelerini hızlı bir şekilde yeniliyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Toksinleri dışarıya atıyor. Dünyanın en güzel çiçeği bu bölgede yetişiyor. Balımız çok değerlidir. Yeter ki organik ve sağlam çalışalım."

Seyidoğlu, bu sene organik petek balın fiyatını bin 500 lira, süzme balın fiyatını ise bin liradan satıldığını kaydetti. (İLKHA)

Kaynak: ilkha