Bakan Tekin, Rize'nin Güneysu ilçesindeki Kaptan Ahmet Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonu'nda düzenlenen 8. Olağan İlçe Kongresi'ne katılarak bir konuşma yaptı.

Dün Batman'da laiklikle ilgili sözlerine CHP cenahından gelen tepkilere işaret eden Tekin, "Ben diyorum ki onlara o zaman sizin hizmetten anladığınız şeyle, temel hak ve hürriyetlerden anladığınız şeyle benimki farklı. Dün de Batman'da bu anlamda bazı açıklamalar yaptım. Yani bu bütçe görüşmesinin hemen sonrasında olduğu için yine bütçe görüşmelerinde özellikle dini inanç ve ibadet hürriyeti bağlamında Adalet ve Kalkınma Partisi uygulamalarının evrensel laiklik uygulamasıyla bağdaştığını, örtüştüğünü ama bunu eleştiren Cumhuriyet Halk Partisi yönetiminin, laiklik algısının Türkiye'ye özgü, kendine has özgürlükçü olmayan bir laiklik anlayışı olduğunu iddia ettim. Bunu da örnekleriyle söyledim. Şimdi o günden beri sosyal medyada CHP sözcülerinin tamamı çıkmış açıklama yapıyorlar. Ben bu açıklamalardan şunu anlıyorum, CHP'nin mevcut yönetimi kendi tarihleriyle ilgili hiçbir şey bilmiyorlar. Ya da inkar ediyorlar." dedi.

Başörtüsü maddesine karşı dava açtılar

Deniz ulaşımına "fırtına" engeli Deniz ulaşımına "fırtına" engeli

2008 yılında, AK Parti'nin çok önemli bir anayasa değişikliği yaptığını belirten Tekin, "Anayasanın 42. maddesinde 'Başörtüsüne özgürlük' diye bilinen bir maddeyi bugün Cumhur İttifakı olarak birlikte hareket ettiğimiz Milliyetçi Hareket Partisi'yle beraber bir anayasa değişikliği gündeme geldi. Anayasanın 42. maddesine evrensel laiklikle bağdaşan ve dini inanç ve ibadetleri sebebiyle eğitim öğretim hakkı engellenen başörtülü kardeşlerimizin eğitim öğretim alabilmesini, özgürce alabilmesini sağlayacak bir düzenleme yaptık. Şimdi bize siyasalda, üniversitelerde okutulurken dendi ki anayasa değişiklikleri, anayasada değişiklik yapan değişiklikler, esas açısından Anayasa Mahkemesi'nin iptal davasına konu olamaz ama 2008 Şubat ayındaki bu değişikliği Cumhuriyet Halk Partisi Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı iptal istemiyle. Buralar teknik bilgi. İfade etmek istediğim şey şu, şimdi eski 1940'lı yılları hatırlamıyorlar. Hatırlamak istemiyorlar. Oraları hatırlattığım için çok rahatsız oluyorlar. Huzurları bozuluyor adeta." diye konuştu.

CHP'nin 2008'de Anayasa Mahkemesi'ne başörtüsüyle ilgili iptal başvurusuna gerekçe olarak "anayasaya aykırı" olarak savunduğunu hatırlatan Tekin, şunları söyledi:

"Başörtüsünün, başörtüsüne özgürlük getiren düzenlemenin anayasaya aykırı olduğunu niye iddia etmişler? 3 tane ana gerekçeleri var. Bir, diyorlar ki toplumun huzuru ve milli dayanışma, yani anayasanın ilk 3 maddesindeki kavramsallaştırmalara başvuruyorlar. 'Başörtüsüne özgürlük getirmek, toplumun huzurunu bozar.' diyorlar. İki, diyorlar ki 'Başörtüsüne özgürlük getirmek anayasanın başlangıç kısmında ifade edilen genel ruha aykırıdır. Üçüncüsü de diyorlar ki anayasada tanımlanan, anayasanın ilk 3 maddesinde yer verilen laiklik ilkesine aykırıdır.'

Şimdi ben merak ediyorum. Gerçekten merak ediyorum. 2008 yılında başörtüsünün anayasanın laiklik ilkesine aykırı olduğunu iddia eden Cumhuriyet Halk Partisi'nin laiklik anlayışıyla benimkinin örtüşmesi mümkün mü? Ya da Anadolu insanının laiklik anlayışının örtüşmesi mümkün mü?"

Tekin, "Peki üniter devleti tartışmaya açan bir siyasi partiyle koalisyon yapmak anayasanın ilk 3 maddesine aykırı mıdır, değil midir mantık olarak? Anayasanın başlangıç kısmında vurgu yapılan Türk toplumsal geleneklerin ve Anayasa Mahkemesine açtıkları iptal davasında referans gösterdikleri, toplumun huzuru ifadesi madem çok önemsiyorsunuz, LGBT'yi savunmak buralara aykırı değil mi acaba? LGBT'yle beraber hareket etmek buralara aykırı değil mi acaba? Şimdi buradan hareketle bir sürü eleştiri yapıyorlar." diye ekledi. (İLKHA)

Kaynak: ilkha