Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Avrasya Tüneli'nin 20 Aralık 2016'da açıldığını hatırlatarak, tünelin 8 yıldır İstanbul Boğaz geçişini hızlı, güvenli ve çevreye duyarlı bir ulaşım alternatifi olarak sunduğunu belirtti.

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden "helikopter" açıklaması Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden "helikopter" açıklaması

İstanbul'un Asya ve Avrupa yakalarını 5 kilometrelik çift katlı denizaltı kara yolu ile birleştiren tünelin, yüksek teknoloji ürünü bir mühendislik harikası olduğuna dikkat çekti.

Uraloğlu, “Avrasya Tüneli'nden bugüne kadar 151 milyon araç geçiş yaptı. Bu, kullanıcılara 211 milyon saat zaman, 261 bin ton yakıt tasarrufu sağladı ve ülke ekonomisine 2 milyar dolar katkı sundu,” dedi. Ayrıca, tünelin 115 bin ton emisyon azaltımıyla çevreye de önemli katkı sağladığını vurguladı.

Avrasya Tüneli, 2023 ve 2024 yıllarında garanti edilen trafik seviyelerini aşarak kamu ile gelir paylaşımına geçti. Günlük ortalama araç sayısı 82 bini bulurken, 2023’te en yüksek geçiş 94 bin 459 araçla 13 Haziran'da gerçekleşti.

Bakan Uraloğlu, tünelin sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda güneş enerjisi santrallerinin devreye alındığını ve yıllık 210 ton karbon emisyonunun azaltılmasına destek sağladığını da ekledi. (İLKHA)

Kaynak: ilkha