Gaziantep Şehir Hastanesi Hematoloji Bölümü hekimlerinden Uzman Dr. İdris İnce, demir eksikliği anemisinin genelde diyette alım eksikliği ya da kronik bir kan kaybına bağlı olarak oluşabildiğine değindi.

"Demir eksikliği anemisi ileri yaş hastalarda sık görülür"

Aneminin değerleri hakkında bilgi veren İnce, "Anemi, Dünya Sağlık Örgütü tarafından erkeklerde 13 gram desilitrenin bayanlarda da 12 gram litrenin altında olması olarak tanımlanmaktadır. Gebelerde ise bu değerin 11 gram litrenin altında olması olarak tanımlanıyor.  Bunun en sık sebebi demir eksikliği anemisi. Demir eksikliği anemisi toplumda özellikle genç bayanları adet gören, onun dışında hamile bayanlar, çocuklar, alım ihtiyacı olan insanlarda sık görülmektedir. Onun dışında da ileri yaş hastalarda sık olarak görülmektedir." dedi.

"Demir eksikliğinden oluşan anemi için bir hematoloji uzmanına görünmek gerek"

Demir eksikliğinden oluşan anemi için bir hematoloji uzmanına görünmek gerektiğini dile getiren İnce, "Demir eksikliği anemisinin en sık sebepleri genelde diyette alım eksikliği ya da kronik bir kan kaybına bağlı olarak oluşabilmektedir. Dolayısıyla bu eksik olan demiri yerine koymak için doktora başvurmak gerekmektedir. Bu hastalığın en sık şikayetleri genelde halsizlik, yorgunluk, güçsüzlük, bacaklara kramp girmesi, onun dışında saş dökülmesi, tırnaklarda dökülme, uyuşma, konsantrasyon bozukluğu sık olarak görülmektedir. Aneminin derecesi arttıkça daha çok kardiyovasküler sistemi etkilemeye başlamakta, nefes darlığı, çarpıntı gibi şikayetler oluşabilmektedir. Onun dışında da santrasyon sistemini etkileyen semptomlar ortaya çıkmakta, burada baş dönmesi ön plana geçmektedir. Bu şikayetleri olan hastalar genelde bir doktora başvurduklarında hemotolojiye yönlendirilebilmektedir. Bunun da altta yatan nedenler olarak en sık kadınlarla alakalı hastalıklar ve gastroenteroloji ilişkilerinde hastalıklar bulunabilmektedir." ifadelerini kullandı.

"Demir yönünden zengin besinler tüketilmeli"

Anemi için alınacak tedbirleri dile getiren İnce, "Tedavi olarak hastanın yaşına göre, şikayetlerine göre oral veya damardan demir tedavisi verilebilmekte. İlgili uzman hekim arkadaşlara yönlendirerek altta yatan nedenleri bulmaya çalışmaktayız. Onun dışında demir replasmanına ağız yoluyla en sık önerilen ya da damardan verilen ilaçlarla yapılabilmektedir. Burada tercihler hastanın kullanıp kullanamamasına yahut hastanın hastalığına göre değişebilmektedir. Demir yönüyle zengin besinler öneriliyor. Burada özellikle kırmızı et, kümes hayvanları dediğimiz tavuk, onun dışında deniz ürünleri, balık, taze fasulye, bezelye, kabak çekirdeği bunlar demirden zengin özellikle tercih edilmesi gereken besinlerdir." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Çürüyen süt dişleri çene yapısını etkileyebilir Çürüyen süt dişleri çene yapısını etkileyebilir
Kaynak: ilkha