BBC'nin haberine göre keşif, LIDAR (Işık Algılama ve Uzaklık Belirleme) teknolojisiyle Dünya yüzeyinin lazer taraması kullanılarak yapıldı

Yüksek lisans öğrencisi Luke Old-Thomas, arkeolojik yöntemleri kullanarak bölgenin haritalarını inceledi ve ormanın altına gizlenmiş, "MS 750'den 850'ye kadar en parlak döneminde 30.000 ila 50.000 kişiye ev sahipliği yapabilen devasa bir antik kenti" keşfetti.

Tulane Üniversitesi'nden bir grup arkeolog, keşfedilen alanın İskoçya'nın başkenti Edinburgh şehri büyüklüğünde olduğunu aktardı.

Rusya, Kondor-FKA radar uydusunu yörüngeye fırlattı   Rusya, Kondor-FKA radar uydusunu yörüngeye fırlattı  

Bilim adamları antik yerleşim kompleksine “Valerian” adını verdiler. Latin Amerika'daki en büyük antik Maya yerleşimi olarak kabul edilen Calakmul'dan sonra bölgede ikinci sırada olduğuna inanıyorlar.

Bilim adamlarına göre, keşfedilen şehirde sakinlerin dini ritüeller gerçekleştirdiği tapınak piramitlerinin bulunduğu iki kare vardı. Ayrıca alanda antik bir top oyunu için kullanılmış olabilecek büyük bir saha da keşfedildi. Ayrıca bir rezervuarın varlığına dair kanıtlar da tespit edildi. Arkeologlar toplamda çeşitli boyutlarda 6 bin 764 yapı keşfetti. Uzmanlar, çalışmanın sonuçlarının, Mayaların izole köyler yerine karmaşık şehirlerde yaşadıkları yönündeki varsayımları doğruladığına inanıyor. (İLKHA)

Kaynak: ilkha